Ultimul zbor al elicopterului marțian s-a încheiat cu o aterizare de urgență, dar catastrofa a fost evitată

Imagine postare

NASA a anunțat că a 53-a misiune de zbor a elicopterului marțian Ingenuity s-a încheiat cu o aterizare de urgență înainte de finalizarea programului de zbor. În loc să efectueze zborul planificat de 136 de secunde, aparatul a întrerupt mișcarea la 74 de secunde. A fost activată comanda automată „aterizează imediat” (LAND_NOW), motivele căreia NASA le-a elucidat mai târziu. Din fericire, situația s-a rezolvat fără incidente.

Heliportul marțian a fost programat să aterizeze imediat în cazul unor situații anormale. Una dintre aceste situații poate fi discrepanța dintre cadrele camerei de navigație și datele senzorilor inerțiali ai elicopterului. Cadrele pot să cadă din motive pur tehnice și, în această situație, elicopterul nu are niciun punct de referință pentru a-și confirma poziția deasupra suprafeței lui Marte. Aceasta s-a întâmplat pentru prima dată pe 22 mai 2021, în timpul la a șaselea zbor al aparatului. Acest lucru a cauzat înclinări excesive ale elicopterului în timpul zborului și l-a determinat să întrerupă zborul.

Pentru a evita astfel de probleme în viitor, software-ul a fost corectat, iar elicopterul a efectuat de atunci 46 de zboruri fără a mai întâmpina erori. Cu toate acestea, în timpul celui de-al 53-lea zbor pe 22 iulie, numărul de cadre căzute a depășit limita admisă. Elicopterul ar fi trebuit să zboare 203 metri spre nord, la o altitudine de 5 metri, cu o viteză de 2,5 metri pe secundă și să planateze la o altitudine de 2,5 metri deasupra locului pentru a face o înregistrare solicitată. Apoi, elicopterul ar fi trebuit să se ridice la o altitudine de 10 metri și să înceapă procedura de căutare a unui loc sigur de aterizare și să se așeze pe suprafața lui Marte. Cu toate acestea, elicopterul nu a ajuns la destinație, întrerupând zborul la a 74-a secundă.

Pentru a verifica sistemele elicopterului și pentru a evalua cauzele incidentului, NASA a planificat un al 54-lea zbor scurt – ridicare și coborâre verticală de 25 de secunde. Încercarea de ridicare a avut loc pe 3 august și a decurs fără probleme.

Chiar dacă speram să nu activăm comanda LAND_NOW niciodată, acest zbor reprezintă o cercetare tematică valoroasă, utilă pentru viitoarele aeronave care vor opera în alte lumi. Echipa lucrează pentru a înțelege mai bine ce s-a întâmplat în timpul zborului 53, și datorită zborului reușit 54, suntem siguri că micuțul nostru este pregătit să continue să zboare deasupra lui Marte.

reprezentant al NASA

Sursa: NASA