Telescopul spațial de vânătoare de materie întunecată din Europa obține primele imagini de testare

Imagine postare

Imaginile primelor teste ale misiunii Euclid reprezintă un debut promițător în înțelegerea originilor universului.

Astăzi, Agenția Spațială Europeană (ESA) a prezentat primele imagini de test obținute de la telescopul spațial Euclid pe măsură ce se apropie de orbita sa finală în jurul Pământului (via Ars Technica). Odată ajuns în poziție, oamenii de știință de la ESA și partenerii săi din Statele Unite, Canada și Japonia speră să obțină perspective radicale noi asupra formării și expansiunii universului, precum și a rolului jucat de energia întunecată, materia întunecată și gravitația în toate aceste procese.

Primele imagini de test, capturate de cele două camere integrate în telescop – instrumentul VISible (VIS) și Spectrometrul și Fotometrul Înfraroșu Apropiat (NISP) – prezintă o serie de imagini detaliate ale cerului nocturn, arătând o vastă colecție de stele, roiuri stelare, galaxii și multe altele. Knud Jahnke de la Institutul Max Planck pentru Astronomie, un partener implicat în proiect, declară că imaginile „nu sunt încă utilizabile în scopuri științifice”, dar că cele două instrumente „funcționează foarte bine în spațiu”.

Imagini de test cuprind o porțiune de cer aproximativ „o pătrime din lățimea și înălțimea lunii pline”. ESA declară că acestea trebuie procesate pentru a elimina „artefacte nedorite”, cum ar fi razele cosmice care se întind pe fotografiile obținute. Consorțiul Euclid va putea converti ulterior expuneri mai lungi „în imagini pregătite pentru cercetare, lipsite de artefacte, mai detaliate și foarte clare”, precizează ESA în comunicatul său.

Telescopul va începe să producă aceste imagini în luna octombrie, după ce va ajunge în poziția sa finală, la aproximativ 1,5 milioane de kilometri distanță față de Pământ și va finaliza faza de „comisionare și verificare a performanței”, care durează aproximativ trei luni și a început după lansarea sa la începutul lunii iulie.

Euclid este diferit de alte telescoape științifice spațiale celebre, cum ar fi Hubble sau Telescopul Spațial James Webb – în loc să caute detalii specifice ale stelelor, Euclid își va dedica cei șase ani de activitate observării peste o treime din cer, privind în trecutul de acum 10 miliarde de ani. Facând acest lucru, ESA afirmă că va ajuta oamenii de știință să răspundă la întrebări legate de legile fizice fundamentale ale universului, precum și să afle cum a luat naștere și din ce este cu adevărat alcătuit.

Sursa: The Verge