O eliberare bruscă de materie dintr-o cometă a transformat-o în Millennium Falcon al lui Han Solo

Imagine postare

Cometa cu perioadă scurtă 12P/Pons-Brooks a crescut brusc în luminozitate cu 100 de ori, ceea ce a fost observat pentru prima dată de un astronom din Ungaria. Mai târziu, descoperirea a fost confirmată de astronomii din Marea Britanie. Cel mai probabil, cometa a ejectat o masă uriașă de material, ceea ce i-a crescut reflectivitatea, dar acest lucru nu se întâmplă de obicei la distanța sa de Soare. În același timp, cometa a devenit similară cu nava spațială Millennium Falcon a lui Han Solo din Războiul Stelelor (Star Wars).

Cometa 12P/Pons-Brooks se apropie de Soare și devine vizibilă de pe Pământ prin binoclu și chiar cu ochiul liber la fiecare ~70 ani. A fost descoperită pe 12 iulie 1812 de astronomul francez Jean-Louis Pons. O cometă este unul dintre acele obiecte spațiale care pot fi văzute doar o dată în viață. Cometa se va apropia cel mai mult de Pământ pe 2 iunie 2024, când va putea fi observată fără telescop. Va fi vizibil prin binoclu și posibil chiar cu ochiul liber.

O priveliște și mai spectaculoasă promite să fie observarea cometei 12P/Pons-Brooks pe 8 aprilie 2024, când este așteptată o eclipsă totală de soare. Dar cum rămâne cu ejecția materiei din cometă acum?

Ceea ce se întâmplă cu cometa ne obligă să reconsiderăm ipoteza că astfel de obiecte pot transporta apă în stare lichidă, și nu doar praf, gaz și gheață. Ar putea, de asemenea, să răspundă la misterul de ce a existat suficientă apă pe Pământ pentru nașterea vieții biologice, precum și să determine felul în care viața a fost adusă pe planetă.

Când vezi ce face această cometă, nu poți explica asta fără să spui: Pe lângă corpuri solide și gaze, există și lichid în interiorul cometei, care o face să se comporte într-un mod atât de neobișnuit.

Richard Miles – de la Asociația Astronomică Britanică

Potrivit unui alt expert, Carrie Holt de la Universitatea din Maryland, a declarat într-un interviu acordat revistei Scientific American, cel mai probabil, cometa a aruncat 10 miliarde de kg de praf și gheață în spațiu.

Cometa 12P/Pons-Brooks nu se va deschide pentru majoritatea oamenilor decât anul viitor, dar astronomii amatori cu telescoape o pot observa acum în constelația Draco.

Sursa: Sciencealert