În Statele Unite, au lansat din nou o reacție de fuziune termonucleară și au obținut o creștere a eficienței

Imagine postare

Oamenii de știință de la Laboratorul Național Lawrence Livermore (LLNL) au anunțat că pe instalația National Ignition Facility (NIF) s-a obținut din nou o reacție de fuziune termonucleară care a produs mai multă energie decât a fost consumată pentru a o iniția. Mai mult decât atât, cantitatea de energie eliberată în proces a depășit semnificativ recordul anterior la aceeași putere a laserelor, atingând 3,5 MJ. Acest lucru demonstrează că știința se află pe drumul corect către obținerea de energie nelimitată și curată.

Este interesant de menționat că instalația NIF, care constă din 192 de lasere puternice concentrate într-un singur punct, a fost creată inițial pentru a simula explozii termonucleare. Simularea fuziunii termonucleare a fost abordată de către cercetători ca un proiect secundar pe această instalație. Timp de mulți ani, această abordare a fost considerată puțin promițătoare, iar proiectul ITER, așa cum știm, se bazează pe designurile tradiționale de tokamakuri. Cu toate acestea, în vara anului 2021, a avut loc un avans semnificativ pe NIF. Cercetătorii au reușit să se apropie de pragul la care reacția termonucleară, declanșată de lasere, ar putea să se mențină singură. Mai exact, energia produsă ar depăși energia consumată pentru aprinderea combustibilului de hidrogen.

Prima dovadă a conceptului de fuziune termonucleară pozitivă cu aprindere laser a fost obținută în decembrie 2022. Cu o putere totală a laserelor puțin peste 2 MJ, combustibilul de hidrogen a eliberat 3,15 MJ. Fuziunea termonucleară cu laser a funcționat! Cu toate acestea, operația laserelor și susținerea procesului au necesitat o cantitate de energie cu două ordine de mărime mai mare decât excesul de energie detectat de 1,13 MJ, ceea ce poate fi comparat cu eroarea de măsurare.

Succesul a inspirat cercetătorii și au fost îmbunătățite atât instalația, cât și condițiile experimentului. O nouă încercare de a iniția reacția termonucleară, utilizând aceeași nivel de energie a laserelor sau apropiat de aceasta, a condus la eliberarea unei cantități de energie termonucleară de 3,5 MJ. În comparație relativă, acest avans poate fi considerat semnificativ, ceea ce îi convinge pe cercetători și mai mult că există perspective pentru fuziunea termonucleară cu laser și că merită să continue să lucreze în această direcție.

Despre această nouă realizare, cercetătorii vor informa în cadrul conferințelor de specialitate și vor pregăti articole pentru reviste științifice, care vor fi publicate după câteva luni de pregătire meticuloasă.