Frecvența procesoarelor Intel Meteor Lake va depăși 5 GHz

Imagine postare

La sfârșitul anului, Intel va prezenta procesoare din familia Meteor Lake cu o configurație multi-chip. Cu ocazia lansării noii arhitecturi, se planifică un eveniment important denumit „Intel On”. Conform datelor preliminare, începând cu această arhitectură, Intel va trece la noile denumiri ale procesoarelor Core Ultra. Noua generație va debuta în segmentul mobil și va fi disponibilă ulterior și în segmentul desktop.

Conform informațiilor recente, toate procesoarele Intel Core Ultra din prima generație vor avea o frecvență de bază de 5 GHz sau mai mare. Procesoarele Core Ultra 7 (anterior Core i7) vor atinge 5 GHz pentru sarcini pe un singur fir, în timp ce Core Ultra 9 (anterior Core i9) va funcționa la 5 GHz în regim multifire.

De asemenea, se cunoaște că configurația maximă a lui Meteor Lake va avea 6 P-Core și 8 E-Core. Nuclelele productive P-Cores vor utiliza arhitectura de bază Redwood Cove, în timp ce nuclelele eficiente energetic E-Cores vor folosi arhitectura Crestmont. Procesoarele vor fi fabricate folosind tehnologia Intel 4, iar blocul grafic iGPU va fi produs la fabrica TSMC folosind tehnologia de 5 nm. Meteor Lake va suporta memorii LPDDR5X-7467 și DDR5-5200.

În prezent, Intel lansează procesorul mobil Core i9-13900H, cu o configurație similară de 6+8 nuclee la frecvențe de până la 5,4 GHz. Acest lucru a devenit posibil datorită versiunii optimizate a arhitecturii Alder Lake din a doua generație și procesului tehnologic Intel 7. Astfel, în ceea ce privește frecvențele, noua generație nu aduce progrese evidente. Cu toate acestea, apariția primelor produse pe noul proces tehnologic Intel 4 indică un potențial bun pentru optimizare și creșterea ulterioară a frecvențelor. Creșterea principală a productivității este așteptată să vină din noua arhitectură. De asemenea, viitoarele procesoare vor beneficia de o puternică unitate grafică bazată pe arhitectura Intel Xe-LPG, cu frecvențe cuprinse între 2 și 2,4 GHz.

Primele laptopuri productive bazate pe Intel Meteor Lake ar trebui să fie prezentate la sfârșitul anului.