Apple testează un chatbot AI, dar nu are idee ce să facă cu el

Imagine postare

Inteligența artificială generativă Apple GPT ar putea concura direct cu instrumentele de la OpenAI, Google, Microsoft și Meta.

Apple își creează propriul chatbot bazat pe inteligență artificială, pe care unii ingineri îl numesc „Apple GPT”, conform unui raport de la Bloomberg. Se pare că compania nu are încă planuri solide de a lansa tehnologia publicului.

După cum a menționat Bloomberg, chatbot-ul folosește propriul model de limbaj larg (LLM) numit „Ajax”, rulând pe Google Cloud și construit cu Google JAX, un cadru creat pentru a accelera cercetarea învățării automate. Sursele apropiate cu această situație spun că Apple are mai multe echipe care lucrează la proiect, care includ abordarea potențialelor implicații privind confidențialitatea.

Pe măsură ce alți giganți ai tehnologiei, inclusiv Meta, Microsoft și Google, s-au mișcat rapid lansând produse generative AI proprii companiilor și publicului larg, Apple a fost remarcabil în absența sa. În timp ce Apple a interzis lucrătorilor săi să folosească ChatGPT, Bloomberg raportează că inginerii au folosit chatbot-ul alimentat de Ajax în interior. Ajax a fost creat pentru a „unifica dezvoltarea învățării automate”, spune Bloomberg.

Apple a fost destul de tăcut în spațiul AI, deși compania a împletit AI în software-ul său de mult timp. Cel mai faimos sistem AI al său este Siri, asistentul vocal care a ajutat la lansarea tendinței în rândul companiilor de tehnologie, dar criticii susțin de multă vreme că Siri mai are un drum lung de parcurs. Pentru a-și sprijini eforturile, Apple l-a angajat pe John Giannandrea, care anterior a condus AI și motorul de căutare la Google, în 2018, pentru a supraveghea Siri și echipele sale de învățare automată. Potrivit Bloomberg, Giannandrea și vicepreședintele senior de inginerie software al Apple, Craig Federighi, conduc inițiativa AI a Apple.

Într-un interviu recent pentru Good Morning America, Tim Cook a spus că tehnologia AI este ceva la care Apple „se uită îndeaproape”. Cook și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la produsele AI în timpul unui apel privind veniturile din mai, menționând că există „o serie de probleme care trebuie rezolvate”. Alte companii au început să lucreze împreună pentru a lansa diferite LLM-uri pentru startup-uri și cercetători. Meta a anunțat marți că LLM LLaMA 2 va fi accesibil pe platforma Microsoft Azure. Microsoft rulează și modelul GPT al OpenAI pe produsul său de căutare Bing și Edge.

Sursa: The Verge