Apple a economisit miliarde de dolari pe procesoarele de 3 nm datorită unui acord exclusiv cu TSMC

Imagine postare

Compania TSMC a intrat în producția în masă a cipurilor de 3 nm, cu un nivel de randament al produselor conforme mai mare de 70%. De obicei, clienții plătesc pentru toate plăcile și cipurile, inclusiv cele defecte. Cu toate acestea, în condițiile exclusive ale colaborării, compania Apple plătește producătorului de cipuri din Taiwan numai pentru cristalele conformate, conform raportului publicat de portalul AppleInsider, citând The Information.

Conform declarațiilor directorului de operațiuni al Apple, Jeff Williams, Apple și TSMC au o relație lungă și bogată. Așa cum menționează The Information, această relație este cu adevărat unică și se distinge atât în comparație cu colaborarea TSMC cu alți clienți, cât și în comparație cu relațiile altor producători de cipuri cu clienții lor.

În special, TSMC nu percepe de la Apple costul integral al plăcilor folosite în procesul tehnologic de 3 nm, care conțin sute de cristale pentru viitoarele procesoare. Producătorul de cipuri din Taiwan percepe de la Apple doar plata pentru cristalele conforme. De obicei, diferența de preț nu este semnificativă din punct de vedere statistic, deoarece în timp TSMC atinge într-un fel sau altul un nivel de producție de 99% pentru cristalele conforme pe o placă de siliciu. Cu toate acestea, în prezent, nivelul de cristale conforme pentru utilizare în procesul de 3 nm este de aproximativ 70-80%. Deoarece Apple nu plătește TSMC pentru cristalele necorespunzătoare, acest lucru îi permite să economisească semnificativ. Aici este vorba de miliarde de dolari.

Apple a achiziționat aproape toată capacitatea de producție a TSMC pentru fabricarea produselor de 3 nm cu câțiva ani în urmă. The Information afirmă că TSMC poate dezvolta noi tehnologii, în special datorită faptului că Apple este dispusă să plătească în avans și în cantități mari pentru capacitatea de producție destinată producerii de noi cipuri avansate. Se remarcă că odată ce TSMC va reduce nivelul de defecte în producție pentru cristalele conforme și va crește volumul de cipuri conforme produse, compania va putea oferi servicii de producție a procesorilor de 3 nm și altor companii, dar deja fără aceleași condiții avantajoase.

Se presupune că utilizarea procesorilor de 3 nm în viitoarele smartphone-uri iPhone 15 va crește eficiența energetică cu 15-35% în comparație cu modelele actuale de iPhone 14, conform AppleInsider.