Aplicații Android cu risc pentru confidențialitate: Date personale trimise în China de aplicații de gestionare a fișierelor descărcate de 1,5 milioane de ori.

Imagine postare

Informațiile furnizate de Mobile Pradeo, o companie specializată în securitate mobilă, arată că două aplicații de gestionare a fișierelor disponibile pe Google Play Store au fost descoperite ca fiind software-uri spion, punând în pericol confidențialitatea și securitatea a aproximativ 1,5 milioane de utilizatori de Android.

Aplicațiile „File Recovery and Data Recovery” și „File Manager„, create de același dezvoltator, Wang Tom, au fost instalate de nenumărate ori pe smartphone-uri Android, făcând ca mulți utilizatori să fie potențial expuși la scurgeri de date în ultimele luni.

Chiar dacă aceste două aplicații Android par a fi inofensive la prima vedere, ele folosesc de fapt tactici malitioase similare și se lansează automat la repornirea dispozitivului fără nicio intervenție din partea utilizatorului.

Deși pe Google Play Store se specifică că nu se colectează nicio informație în timpul utilizării aplicațiilor, acest lucru nu este adevărat. Motorul de analiză al Pradeo a descoperit că diverse informații personale sunt colectate fără știrea utilizatorilor.

Printre datele recuperate de dezvoltator se numără: liste de contacte, fișiere multimedia stocate pe smartphone (imagini, fișiere audio și video), localizare în timp real, codul țării mobile, detalii despre furnizorul de rețea, codul rețelei furnizorului SIM, versiunea sistemului de operare, marca și modelul dispozitivului. Aceste date personale sunt apoi trimise într-un server situat în China.

De asemenea, s-a observat că aplicațiile solicită permisiuni avansate care le permit să repornească dispozitivele autonom, chiar și să-și ascundă pictogramele, făcându-le greu de eliminat pentru utilizatori.

Dacă utilizați una dintre aceste aplicații, vă sfătuim să le dezinstalați cât mai curând posibil pentru a vă proteja confidențialitatea și securitatea.

Într-o eră digitală în care confidențialitatea este atât de importantă, este crucial să fim atenți atunci când descărcăm aplicații și să alegem doar cele de încredere. Asigurați-vă că revizuiți cu atenție permisiunile solicitate de aplicații și fiți precauți atunci când le acordați acces la datele personale.